Lekker in je lijf challenge

Voorbereiding is het halve werk

Wanneer je mee wilt doen is een stukje voorbereiding nodig.
Je wilt aan jezelf werken, of het nou om afvallen gaat of gezonder leven wil oppakken, in deze challenge varen we allemaal in dezelfde zee maar iedereen vaart op zijn eigen manier.
Aan jezelf werken en touwtjes in handen houden betekent niet achteroverleunen.

Aan jezelf werken kan intens en intensief zijn maar heeft ook z’n valkuilen. Daarom is het belangrijk om je voor te bereiden. Je gaat ook niet zonder koffer op reis.
De challenge is ook bedoeld om het met elkaar te gaan doen. Schroom je niet en geef gerust een reactie, breng zelf wat leuks in, vraag als het niet helemaal duidelijk is, geef elkaar een hart onder de riem,

Nog 1 belangrijk ding: In deze challenge ben jij zelf de regisseur. Een regisseur wacht niet op wanneer hij z’n verantwoordelijkheden krijgt, hij neemt zijn eigen verantwoordelijkheden. 

 

Welke voorbereidingen

 • Haal voor jezelf een simpel schriftje. Het maakt niet uit hoe het schriftje eruit ziet. Dit schriftje wordt jouw schriftje. (Hema, Kruidvat of een Readshop – alles is goed) Het wordt jouw verhaal en is het ook bedoeld om daar je notities, aantekeningen, belangrijke punten of sommige oefeningen in op te schrijven. Jij mag het zelf invullen.
 • Stel jezelf de volgende vragen en schrijf ze gelijk in je schriftje:
  1, Waarom wil ik meedoen? Wat is mijn eigen reden(en). Probeer 3 overtuigde argumenten te noemen.
  Ga in deze vraag naar je gevoel: - Wat zijn je diepste verlangen. Waarom? – Uit welke gezondheidsbeweging wil je hieraan meedoen
  – Wat als je er helemaal niets aan doet. Wat dan?
 • Wat heb ik hiervoor nodig? (Behalve alleen de challenge volgen)
 • Wat doe ik zelf al om gezond te leven of om af te vallen. Wat gaat mij goed af of wat kan ik beter laten.
 • Wat is mijn guilty pleasure die ik niet kan missen
 • Wanneer ben ik tevreden.
  Let op dit kan een valkuil zijn. Leg de lat op een hoogte neer wat voor jou haalbaar is. Dus niet wat je nooit gaat volhouden. Wees niet te streng. Tevreden zijn is voor iedereen anders en kan je al bereiken als je 1 kleine stap in je systeem hebt kunnen zetten of als je bijvoorbeeld de suiker uit je koffie hebt kunnen halen. Alleen meekijken kan al voldoening geven. Jij bepaalt dat voor jezelf.

MovEat werkt met stappen wat je in kopjes in je schriftje kan verdelen: Ik luister naar mijn intuïtie - Ik gun mezelf tijd - Mijn fundering
1, Laat je intuïtie spreken en luister ernaar. Schrijf je idee op onder het kopje: Ik luister naar mijn intuïtie bv: Ik wil een paar keer in de week gaan wandelen.
2, Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Schrijf op hoe je je ideeën gaat uitvoeren en gaat oefenen. Bv: Idee - Ik ga 2 keer in de week wandelen – Ik wil dat op dinsdagochtend en op vrijdagavond gaan doen – Ik kies ervoor om daarvoor vrij te maken – Werkt het voor mij of moet ik dat anders plannen – proberen en oefenen – pas het aan waar nodig is.
Herhalen of oefenen geeft je ruimte om het later in je systeem te zetten. Het geeft rust en je mag het ook los laten of schappen wanneer jij dat wilt of als het niet werkt. Op deze manier ben je lief voor jezelf en bestaat er geen goed of fout want alles is nog mogelijk. Je houdt de druk van de ketel want jij regisseert het. Dat is het leuke van oefenen.
MovEat noemt dit kopje: Ik gun mezelf tijd
3 Zet het in je systeem. Werkt het? Hou het vast! Pas het aan in je systeem. Schrijf het bij het kopje: Mijn fundering
Wanneer er chaos ontstaat, drukte, of een periode aanbreekt wat voor veel onrust zorgt, staat jouw idee als een huis in je systeem.
Natuurlijk gaat je wandeling dan als eerste aan de kant.
Door het opschrijven en omdat het je tweede natuur aan het worden is, pak je het makkelijker terug wanneer de storm weer gaat zakken. Misschien ga je zelfs in alle drukte juist wandelen omdat je gehecht raakt en je juist rust in je hoofd wilt houden.
Oude patronen worden ook op deze wijze makkelijker aangehouden, daarom is stap 2 van essentieel belang om tegen jezelf (het brein) te zeggen dat het oke is.
Stap 3 gaat daardoor bijna vanzelf wat als een 2e natuur aan voelt.
Klein of grootte stappen hebben herhaling en oefening nodig om de draagkracht stevig neer te zetten.  
Belangrijk aan de stap ‘Mijn fundering’ is, wat je ook in je systeem zet, hou je eraan. Zeg wat je doet en doe wat je zegt!!
Wanneer je merkt dat het niet werkt of wanneer het niet meer lekker loopt, schrap alles en zet er een dikke streep doorheen. Wil je het plan toch houden, begin opnieuw bij de eerste stap. Vertrouw erop dat jouw idee en je intuïtie het heel goed samen kunnen. Het is tenslotte jouw eigen verhaal.


 

1e week: Een suikertje minder.
Een glaasje fris minder of koffie/thee zonder suiker.
Wordt dit je eerste stap?
Welke stap wil jij hierin zetten?

Waarom beginnen we met een suikertje minder?
Omdat dat net het ene verschil kan maken.

Nadat ik mezelf had voorgenomen om de suiker uit m’n koffie te halen, heb ik mij echt een week afgevraagd of ik koffie echt wel lekker vond. Of waren het de suikers die het zo lekker maakte? Ik gaf het een kans en probeerde dan maar een theetje meer te drinken.  (Die dronk ik al zonder suiker). Ik merkte al vrij snel dat ik mij fitter ging voelen en nog sterker mijn hoofdpijn aanzienlijk minder werd.  
3 tot zo’n 4 weken later werd het verschil opmerkelijk zichtbaar op de weegschaal en was ik ‘alleen van minder suiker’ 2 kilo afgevallen. En nee, ik had nog niets veranderd aan mijn voedingsstijl. De focus lag echt alleen op de suiker in m’n koffie.
Nu het in m’n systeem zit kan ik niet eens meer aan koffie met suiker denken. Gadver! Wanneer ik visite krijg moet ik echt suiker gaan halen.

In verschillende onderzoeken wordt het helder hoeveel (vrije) suiker we per dag mogen. Alhoewel er in Nederland geen officiële richtlijnen over (ADH) suikers zijn, hebben er wel onderzoeken plaats gevonden wat een gezonde grens voor het lichaam zou zijn. Gezond in de zin van wat het lichaam zelf (nog) kan afbreken zonder dat het (te veel) schade aan de gezondheid richt. Structureel te veel suiker binnenkrijgen zou de gezondheid in de weg staan.

Opvallend aan de onderzoeken zijn de leeftijden. Stomweg, hoe ouder we worden, des te langzamer de suiker in je lichaam afgebroken kan worden. Logisch zou je zeggen? Toch blijkt dat we er niet heel bewust van zijn.


Met de vraag om een maand lang de suiker te laten staan of zo min mogelijk suiker te nuttigen zijn uit de meeste experimenten verschillende vage klachten zoals: Vermoeidheid – slecht slapen – darmklachten (vage buikkrampen) – Obstipatie – Gewricht klachten – en hoofdpijn op de één of andere manier minder geworden en in sommige gevallen zelfs verdwenen.
Niet alleen de gezondheid kreeg een boost, sommige mensen vielen in gewicht af.

 

 

WAT IS DAN GEZOND? Genoeg geneuzel en ge-blabla over wetenschap.

 

Volgens het advies van WHO mag je in (vrije) suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen.
Huh? Wat betekent dat?

Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. (Ik hoor je denken ‘Tuurlijk mag de man weer meer’.

 

Ik ben een beelddenker. Dus in suikerklontjes is dat: Voor de vrouw 12 suikerklontjes per dag en voor de man ongeveer 15 suikerklontjes per dag.

 

Wat een uitspraak he? Best veel vind je niet?

Maar dan… Bekijk het filmpje op https://www.facebook.com/jessicamoveat/ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.