Een suikertje minder 


 Een suikertje minder. Een glaasje fris minder of koffie/thee zonder suiker. Wordt dit je eerste stap? Welke stap wil jij hierin zetten?

Waarom beginnen we met een suikertje minder?
Laat dat nou net het ene verschil al maken!

 


Nadat ik mezelf had voorgenomen om de suiker uit m’n koffie te halen, heb ik mij echt een week afgevraagd of ik koffie echt wel lekker vond.
Of waren het de suikers die het zo lekker maakte? Ik gaf het een kans en probeerde dan maar een theetje meer te drinken.  (Die dronk ik al zonder suiker).
Ik merkte al vrij snel dat ik mij fitter ging voelen en sterker nog mijn hoofdpijn werd aanzienlijk minder.   

Drie tot zo’n vier weken later werd het verschil op de weegschaal opmerkelijk zichtbaar en was ik ‘alleen van wat minder suiker al 2 kilo afgevallen. En nee, ik had nog niets veranderd aan mijn voeding. 
De focus lag echt alleen op de suiker in m’n koffie. (4 tot 5 bakkies per dag. Waar is 2 klontjes suiker in deed)
En oke, ik ging er 2 soms 3 keer in de week een half uurtje extra bij wandelen. 
Wanneer je meestal een eerste stap gaat zetten, wordt je brein getriggerd en gaat het vanzelf een beetje meedoen, meedenken en komen er vanzelf nieuwe ideeën op om te proberen. 
Daardoor liep ik twee keer in de week een half uurtje extra. Meer dan dat deed ik er echt niet aan.
Nu het in m’n systeem zit kan ik niet eens meer aan koffie met suiker denken. Gadver!
Wanneer ik visite krijg moet ik echt suiker gaan halen.

 

In verschillende onderzoeken wordt het helder hoeveel (vrije) suiker we per dag mogen.
Alhoewel er in Nederland geen officiële richtlijnen over (ADH) suikers zijn, hebben er wel onderzoeken plaats gevonden wat een gezonde grens voor het lichaam zou zijn. Gezond in de zin van wat het lichaam zelf (nog) kan afbreken zonder dat het (te veel) schade aan de gezondheid richt. Structureel te veel suiker binnenkrijgen zou de gezondheid in de weg staan.

Opvallend aan de onderzoeken zijn de leeftijden. Stomweg, hoe ouder we worden, des te langzamer de suiker in je lichaam afgebroken kan worden.

Logisch zou je zeggen? Toch blijkt het dat we er niet heel bewust van zijn.


Met de vraag om een maand lang de suiker te laten staan of zo min mogelijk suiker te nuttigen zijn uit de meeste experimenten verschillende vage klachten zoals: Vermoeidheid – slecht slapen – darmklachten (vage buikkrampen) – Obstipatie – Gewricht klachten – en hoofdpijn AANZIENLIJK minder geworden en in sommige gevallen zelfs verdwenen.
Niet alleen de gezondheid kreeg een boost, Mensen vielen in gewicht ook af. 

  WAT IS DAN GEZOND?

Genoeg geneuzel en ge-blabla over wetenschap.

 

Volgens het advies van WHO mag je in (vrije) suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen.
Huh? Wat betekent dat?

Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. (Ik hoor je denken ‘Tuurlijk mag de man weer meer’).

 

Ik ben een beelddenker. Dus in suikerklontjes is dat: Voor de vrouw 12 suikerklontjes per dag en voor de man ongeveer 15 suikerklontjes per dag.

 

Wat een uitspraak he? Best veel vind je niet?

Maar dan…

 


In een filmpje leg ik uit waarom een suikertje minder zoveel kan schelen!
Het filmpje is te zien op Facebook

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

 Copyright (C) 2021 MovEat gewicht/bewegingsconsulente - Kvk 68761171