Vezels onder de loep

Optimaal Genieten van Vezelrijke Voeding

Het belang van vezels voor ons lichaam is onmiskenbaar; ze zijn niet alleen bevorderlijk voor een gezonde stoelgang maar spelen ook een cruciale rol bij het handhaven van een evenwicht tussen de verschillende bacteriën in onze darmen. Vezels vinden we voornamelijk in volkorenproducten, groenten, fruit, noten en peulvruchten. Volgens de Richtlijnen Goede Voeding uit 2015 wordt aanbevolen om dagelijks 30 tot 40 gram vezels in te nemen uit ongeraffineerde granen, groenten en fruit. Hoewel dit misschien niet als veel klinkt, blijkt uit mijn ervaring als gewichtsconsulente dat de meeste mensen niet eens aan de 20 gram komen. Het consumeren van voldoende vezels kan een flinke uitdaging zijn, maar wellicht maken onderstaande tips het iets eenvoudiger!

  • Eet dagelijks 250 gram groenten
  • Consumeer 2 porties fruit per dag
  • Bereid zelf groentesoep met diverse groenten
  • Neem regelmatig havermout in je voedingspatroon op
  • Kies voor volkorenproducten!
  • Neem regelmatig een handje noten
  • Geniet van een avocado als onderdeel van je maaltijd
  • Voeg peulvruchten toe aan salades of andere gerechten

Haal jij dagelijks voldoende vezels binnen door het eten van groenten en fruit? Eet je gedurende de dag groenten of beperk je het tot het avondeten? Waar wil jij deze week de focus op leggen? Welke stap wordt jouw uitdaging?

Dit zijn de uitdagingen. Onthoud: jij bepaalt de keuzes.

Deze week nodig ik je uit om 2 maaltijdsalades in te plannen. Wanneer je dat doet, bepaal je zelf. Of je nu een salade als lunch eet of een maaltijdsalade als avondeten kiest, is helemaal aan jou.

Misschien is een simpele salade bij het avondeten al een stap in de goede richting. Dat is natuurlijk ook prima!

Vind je het al een uitdaging om dagelijks een stuk fruit in te plannen tijdens of tussen de maaltijden?

Wellicht is rauwkost meenemen naar je werk al een uitdaging op zich. Dat kan al voldoende zijn om een stap in de juiste richting te zetten.

Zorg ervoor dat de maaltijdsalade voldoet aan voedingsstoffen zoals gezonde koolhydraten, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Alleen dan kan je spreken van een voedzame maaltijdsalade ;-)

Laat je creativiteit de vrije loop. Maak een bewuste keuze. 

Zeg wat je doet, en doe wat je zegt!! 👊🏼

Met je Mona Lisa glimlach 😁

 

 

 


Optimaal Gezond met Groenten en Fruit

Groenten en fruit vervullen een essentiële rol als leveranciers van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek heeft aangetoond dat groenten een aantoonbaar positief effect hebben op de gezondheid door onder andere het verlagen van bloeddruk en LDL-cholesterol, dankzij oplosbare vezels zoals pectine en inuline. Daarnaast dragen groenten en fruit bij aan het behoud van een gezonde darmflora.

Het dagelijks consumeren van minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram groenten en 150 gram fruit) kan het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht, vergroten.

Belangrijk bij het streven naar een gezondere levensstijl of gewichtsverlies is de voorbereiding. Voorbereiding vormt maar liefst 90% van het succes. Het klinkt eenvoudig, en toch blijkt het vaak een onderschatte stap. Schrijf het eventueel op in je schrift, bedenk hoe je het wilt aanpakken en welke voorbereiding daarvoor nodig is. Denk na over haalbare stappen, zoals het hebben van een vershoudbakje om je gezonde snacks mee te nemen. Controleer of je alle benodigdheden in huis hebt of voeg ze toe aan je boodschappenlijstje.

Noteer je plan, zeg wat je gaat doen, en nog belangrijker, doe wat je zegt! Houd je aan je voorbereiding en geef jezelf de tijd om nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Veranderingen gebeuren niet van de ene op de andere dag, maar stap voor stap bouw je aan een stevig fundament. Dit fundament, jouw systeem, staat als een rots in de branding, zelfs als het een dag wat chaotisch verloopt. Elke week biedt nieuwe kansen om te evalueren en aanpassingen te maken.

Jij bent sterk en capabel! Onthoud: Voorbereiding - voorbereiding - voorbereiding is de sleutel tot het hele proces.

Je kunt dit, kanjer!

 

Inspiratie ~ Ontbijt ~ Lunch ~ Diner ~ Tussendoortjes 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

 Copyright (C) 2021 MovEat gewicht/bewegingsconsulente - Kvk 68761171