Keep it jammie!! 80-20%

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 16:42

In Balans Genieten: De 80/20 Levensstijl van Jessica

Jessica, eet je nou nooit meer iets lekkers, zoets, of ga je nou nooit meer eens helemaal los? Ga je nog naar de McDonald's of haal je nou nooit meer een pizza?

Mijn antwoord op deze vragen: ja, jaaa, JA en JAAHAA natuurlijk wel!

Heel simpel, als ik geen gehoor geef aan mijn zoete of lekkere trek, hou ik nooit mijn gezonde levensstijl vol. Maar ik heb iedere dag wel zo'n beetje lekkere trek...
Zo herkenbaar voor velen! Zelf had ik dat vroeger alleen maar. Ik kon de hele dag aan eten denken. Ik vond het al jammer wanneer ik mijn laatste hap naar binnen werkte en zat mij al te verheugen op de volgende maaltijd... Sterker nog, op de dag van vandaag kan ik nog aan eten denken. Ik weet er nu beter mee om te gaan en laat ik mij 20% van de (gezonde) week even gaan!

 

20%??

Zoveel mogelijk houd ik de 80/20 regel aan.
De 80-20 regel wordt vaak toegepast in een gezonde levensstijl. Het doel is bewust worden van gezonde en ongezonde voeding.

Daarnaast geeft het rust om niet alle ongezonde dingen aan de kant te moeten schuiven. Je krijgt daardoor een goed inzicht, en het zogenaamde schuldgevoel wordt minder of zelfs weg wanneer je jezelf bewust iets gunt.

80% van de tijd eet en drink je gezonde voeding en 20% van de tijd mag je iets minder gezond of wat we ook wel zondigen noemen.
Iets lekkers waar je naar uit mag kijken. Iets waar je echt nooit afscheid van wil of kan nemen. Het leuke aan deze regel is dat je vrij bent om die regel zelf in te vullen.

Kies je voor 80% van de dag gezonde voeding en 20% minder gezonde (dat koekje of chocolaatje bij de koffie)?
Je kan er ook voor kiezen om de regel over de hele week uit te smeren. Bijvoorbeeld: 80% (5 dagen) van de week eet en drink ik gezond, 20% van de week (2 dagen) let ik wel op, maar is er een maaltijd minder gezond of zit er een minder gezond tussendoortje bij. Bijvoorbeeld: dat schaaltje chips wat ik bij die film voor de buis op wil smikkelen of dat je op de 2 drukste dagen van de week voor een (snelle) iets minder gezonde maaltijd kiest. 
LET OP: HET BETEKENT NIET DAT JE HET WEEKEND EEN VRIJBRIEFJE KRIJGT!!!
Uiteraard heeft de 80-20 regel ook valkuilen. We zijn geneigd om in het weekend de remmen makkelijker los te laten en ons te laten gaan. Het is weekend en dus mag alles... Zo wordt het al gauw ingevuld. Jezelf op de maandag weer oprapen en verder gaan wordt dan een grotere uitdaging.

Tip: vind je het lastiger om in het weekend de 80/20 regel aan te houden? Maak met jezelf afspraken. Hoe doe ik dat dan? Spreek met jezelf van tevoren af hoe je het weekend gaat invullen. Het kost misschien tijd en aandacht, maar het boekt absoluut resultaat.
Welk deel van het weekend hou je je aan jouw gezonde levensstijl en welk deel is voor jou goed genoeg om je teugels te laten zakken? Belangrijk is dat je er dan ook echt met volle teugen van mag genieten! Kijk ernaar uit en maak het jouw moment! Durf ervan te genieten!

Hoe meer je het met jezelf traint, des te sneller het in je systeem komt. Na het weekend ben je trots op jezelf, voel je je niet schuldig en heb je je suikerspiegel beter onder controle weten te houden. Hoe vet is dat? Daardoor gaat de motivatie omhoog en krijg je er schik in. Waarschijnlijk voel je maandag zelfs minder moe!

 

Je kan de 80/20 regel zelfs per gerecht bekijken: Vanavond maak ik volkoren macaroni met lekker veel groente en mager rundergehakt waarvan 20% van mijn gerecht minder gezond is en ik ervoor kies om de volle 45+ geraspte kaas overheen te strooien die ik tenslotte lekkerder van smaak vind dan de 20+ kaas. Of toch liever een klein beetje curry over mijn macaroni wat ik altijd heb gedaan. 80% van het gerecht is een dikke prima!

Weet dat het altijd nog een verstandige keuze is dan het frietje met mayonaise... 😉

Wat denk je van de lekkere salade waar 80% alles vers gesneden van is. Waarvan de dressing nou net minder gezond is, maar waar je een klein scheutje overheen giet om het net iets beter naar je zin te maken. Misschien maakt dat de salade 20% minder gezond. (Oke, niet die hele fles met dressing hoeft er overheen of hoe je dat vroeger had gedaan.) Je wilt uiteindelijk naar een gezondere levensstijl en ben je daar nu bewuster van!

Het is soms even puzzelen en uitvinden hoe jij de 80-20 regel toepast in jouw levensstijl. Speel er mee en maak het vooral eigen! Zelf heb ik nog dagen er tussen zitten waarvan ik denk dat het echt beter had gekund. We zijn eenmaal mens nietwaar? 


Jess, heb je ook wel eens een NIET 80-20 regel dag?? 

Eerlijk... Wat denk je??