Jess, eet je nou nooit meer iets lekkers, zoets of ga je nou nooit meer eens helemaal los? Ga je nog naar de Mac Donalds of haal je nou nooit meer een pizza?
Mijn antwoord op de vragen: ja, jaaa, JA en JAAHAA natuurlijk wel!
Heel simpel, als ik geen gehoor geef aan mijn zoete of lekkere trek, hou ik nooit mijn gezonde levensstijl vol.
Maar ik heb iedere dag wel zo'n beetje lekkere trek...
Zo herkenbaar voor velen!
Zelf had ik dat vroeger alleen maar. Ik kon de hele dag aan eten denken. Ik vond het al jammer wanneer ik mijn laatste hap naar binnen werkte en zat mij al te verheugen op de volgende maaltijd...
Sterker nog, op de dag van vandaag kan ik nog aan eten denken. Ik weet er nu beter mee om te gaan en laat ik mij 20% van de (gezonde) week even gaan!
20%??
Zoveel mogelijk houd ik 80/20 regel aan.
De 80-20 regel wordt vaak in een gezonde levensstijl toegepast. Het doel daarvan is dat je bewust wordt van gezonde en ongezonde voeding.
Daarnaast geeft het rust om niet alle ongezonde dingen aan de kant te moeten schuiven. Je krijgt daardoor een goed inzicht en het zogenaamde schuldgevoel wordt minder of zelfs weg wanneer je jezelf bewust iets gunt.
80% van de tijd eet en drink je gezonde voeding en 20% van de tijd mag je iets minder gezond of wat we ook wel zondigen noemen. Iets lekkers waar je naar uit mag kijken. Iets waar je echt nooit afscheid van wil of kan nemen.
Het leuke aan deze regel is dat je vrij bent om die regel zelf in te vullen.
Kies je voor 80% van de dag gezonde voeding en 20% minder gezonde (dat koekje of chocolaatje bij de koffie).
Je kan er ook voor kiezen om de regel over de hele week uit te smeren.
Bijvoorbeeld: 80% (5 dagen) van de week eet en drink ik gezond, 20% van de week (2 dagen) let ik wel op maar is er een maaltijd minder gezond of zit er een minder gezond tussendoortje bij. Bijvoorbeeld: dat schaaltje chips wat ik bij die film voor de buis op wil smikkelen of dat je op de 2 drukste dagen van de week voor een (snelle) iets minder gezonde maaltijd kiest.
Uiteraard heeft de 80-20 regel ook valkuilen. We zijn geneigd om in het weekend de remmen makkelijker los te laten en ons te laten gaan. Het is weekend en dus mag alles... Zo wordt het al gauw ingevuld. Jezelf op de maandag weer oprapen en verder gaan wordt dan een grotere uitdaging.
Tip: vindt je het lastiger om in het weekend de 80/20 regel aan te houden? Maak met jezelf afspraken. Hoe doe ik dat dan?
Spreek met jezelf van te voren af hoe je het weekend gaat invullen. Het kost misschien tijd en aandacht maar het boekt absoluut resultaat. Welk deel van het weekend hou je je aan jouw gezonde levensstijl en welk deel is voor jou goed genoeg om je teugels te laten zakken? Belangrijk is dat je er dan ook echt met volle teugen van mag genieten! Kijk ernaar uit en maak het jouw moment! Durf ervan te genieten!
Hoe meer je het met jezelf traint, des te sneller het in je systeem komt. Na het weekend ben je trots op jezelf, voel je je niet schuldig en heb je je suikerspiegel beter onder controle weten te houden, hoe vet is dat? Daardoor gaat de motivatie omhoog en krijg je er schik in. Waarschijnlijk voel je maandag zelfs minder moe!
Je kan de 80/20 regel zelfs per gerecht bekijken: Vanavond maak ik volkoren macaroni met lekker veel groente en mager rundergehakt waarvan 20% van mijn gerecht minder gezond is en ik ervoor kies om de volle 45+ geraspte kaas overheen te strooien die ik tenslotte lekkerder van smaak vindt dan de 20+ kaas. Of toch liever een klein beetje curry over mijn macaroni wat ik altijd heb gedaan. 80% van het gerecht is een dikke prima!
Weet dat het altijd nog een verstandige keuze is dan het frietje met mayonaise...
Wat denk je van de lekkere salade waar 80% alles vers gesneden van is. Waarvan de dressing nou net minder gezond is, maar waar je een klein scheutje overheen giet om het net iets beter naar je zin te maken. Misschien maakt dat de salade 20% minder gezond. (Oke, niet die hele fles met dressing hoeft er overheen of hoe je dat vroeger had gedaan.) Je wilt uiteindelijk naar een gezondere levensstijl en ben je daar nu bewuster van!
Het is soms even puzzelen en uitvinden hoe jij de 80-20 regel toepast in jouw levensstijl. Speel er mee en maak het vooral eigen!
Zelf heb ik nog dagen er tussen zitten waarvan ik denk dat het echt beter had gekund. We zijn eenmaal mens nietwaar? Ik ben blij dat ik er makkelijker mee om kan gaan en weet dat ik mezelf kan aanspreken wanneer ik keuzes moet maken.
Alles nog eens op een rijtje om beter om te gaan met trek in zoet.
1, Als je de drang krijgt om meer zoet te willen eten dan de 20% wat hierboven uitgelegd is, maak dan goede afspraken met jezelf. Probeer zoveel mogelijke verantwoordelijke keuzes te maken. Kies voor een stukje pure chocolade of een paar dadels. Hou je aan de afspraken die je met jezelf maakt.
Klein voorbeeld: Is het koekje bij de koffie het waard om het op te eten? Of wacht ik liever op het toetje die mijn vriendin speciaal voor mij heeft gemaakt? Welke keuze maak jij hierin... Welke is het die dag meer waard? Kies er 1 en geniet ervan.
2, Als je drang naar zoetigheid komt door (oude) gewoonten, dan is het van belang om daar bewust van te worden en je gedrag daarin te trainen en nieuwe gedrag aan te leren. Het kost tijd om vastgeroeste gewoontes door te breken. Het is niet binnen 2 weken opgelost. Door krachtige zinnen naar jezelf en herhaling gaat je brein erin geloven en komt het steeds meer in je systeem. Zinnen als: Ik kies voor gezondere snacks - Ik ben geen vuilnisbak - Ik ga gezonder leven - Ik ga beter voor mezelf zorgen - Deze rommel gaat mij niet meer dienen - Ik heb geen zin meer om moe te worden - Ik wil absoluut van mijn buikklachten af - Ik wil dat mijn cholesterol naar beneden gaat - Nu die chips of straks dat slanke lijf - Ik wil met mijn kleinkinderen naar een bos of strand kunnen -
3, Eet voldoende gezonde voeding! Vul jezelf met de juiste voedingstoffen. Ontbijt, Lunch en avond eten zijn de basis. Varieer met deze drie maaltijden zodat je van alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgt. Lekkere trek begint bij te weinig goede voedingsstoffen.
4, Voordat je die chocolade uit de kast trekt, geef jezelf even meer tijd om stil te staan en te denken. Heb ik echt honger of is het nep honger? Soms is het je patroontje die aandacht wil. Het stemmetje in je hoofd die wakker wordt en honger heeft. Klopt het wel? Het patroon die om 16:00 uur ineens opduikt omdat jij daar altijd aandacht aan geeft en jezelf troost met wat lekkers.
Waar kies je voor? Geef je het stemmetje gehoor of sta je dit keer op om even een luchtje te scheppen of even de beentjes te strekken. Het gaat je helpen om voor het laatste te kiezen en je krachtige zin in je hoofd te herhalen. Op je werk kan je uiteraard niet altijd naar buiten, probeer zover het kan toch door het gebouw je benen te strekken. Voor even voelt het onwennig, maar hoe vaker je het doet des te creatiever je erin wordt en het meer in je systeem komt. Misschien krijg je collega's mee en lopen jullie samen een rondje. Het werkt enorm aanstekelijk!
5, Met te weinig slaap heb je meer het hongerhormoon en minder verzadigingshormoon in het bloed. Logisch dus als je tijdens een vermoeiende periode meer trek hebt. Je hunkert ook meer naar zoet! Van zoet eten krijgt je een kortstondig energiepiek waardoor je later moe wordt omdat je bloedsuikerspiegel uit balans is. Zo blijf je in het cirkeltje draaien - Moe - Eten - Moe - Eten - Moe enz...
Probeer zoveel mogelijk minder suiker te gebruiken. In kleine stapjes kan je al een grote betekenis voor jouw lichaam zijn. Begin bij de suiker uit je koffie of thee te halen. Ervaar wat die kleine verandering met je lichaam doet.
Jess, heb je ook wel eens een NIET 80-20 regel dag??
Eerlijk... Wat denk je?? ;-)
