Welke kwaliteit van leven wil jij leven?

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 15:20

De Kracht van Kleine Stappen naar Verandering

Wanneer je met volle overtuiging besluit iets te veranderen, staat je oerbrein klaar om dat in één seconde te saboteren.
Je brein houdt niet van grote veranderingen. Zodra je jezelf vertelt dat je MOET afvallen, meer MOET bewegen, of moet stoppen met roken, worden al je innerlijke saboteurs actief. Ze stellen vragen als: "Waarom moet dit? Ben ik daar wel aan toe? Kan ik nooit meer ... eten? Wat gebeurt er met mijn veilige routine? Laat ons gewoon met rust! Waarom moet altijd alles anders bij jou? Ben je niet goed bij je hoofd? Dit gaat jou nooit lukken! Kijk hoe moeilijk het is!" En zo gaat het door...

En dan zijn ze er weer: uitstelgedrag, opgeven, geen nee kunnen zeggen, discipline, EMOTIE ETEN, enzovoort... Dit is aangeleerd gedrag, en ergens stem je er mee in. Aan de andere kant van je menselijke brein weet je beter, besef je dat als je niets doet, je gezondheid alleen maar achteruit zal gaan.

De vraag is: welke kwaliteit van leven wil je? Aan jezelf werken kost tijd, vereist focus en energie. Jezelf rust en ruimte geven is de sleutel om inzicht te krijgen en door te gaan.

 

Een leefstijl willen veranderen betekent een groot deel van je gedrag onder de loep nemen en begrijpen waarom je iets wel of niet doet. Je wil een patroon doorbreken, begrijpen hoe je in elkaar zit en jezelf ondersteunen en sturen naar waar je wel heen wilt.

Wanneer je begrijpt waarom je dat gebakje in je mond wil stoppen, waarom dat chocolaatje zo belangrijk voor je wordt, waarom je rust krijgt van een sigaret, waarom je geen moeite wil doen om te bewegen of waarom je sporten stom vindt, dan begrijp je waarom je iets doet. En dat stelt je in staat om die acties op een andere manier te benaderen, er anders naar te kijken en vooral jezelf niet te plagen dat het allemaal MOET.

Het woordje MOETEN MOET er sowieso uit! Maar hoe doe je dat als je zoveel MOET?

 

Je brein is bereid kleine veranderingen te accepteren. In kleine stappen kun je naar het doel toewerken waar je al lang naar verlangt. Een kleine stap voor je saboteurs is ook fijner om de strijdbijl erbij neer te leggen. Het is een bekend spreekwoord: 'de aanhouder wint'.

Wanneer je de focus op één verandering houdt, waarin je blijft geloven en die je herhaalt, ontstaat er groei in je menselijke brein. Dit brein wordt sterker en rekent af met de saboteurs in je oerbrein. Je saboteurs geven uiteindelijk de strijd op. Geloof het of niet, er komt een tijd dat het uit je systeem is en je jezelf bevrijdt van iets waar je zo naar verlangt! HET KAN ECHT!

Het is een persoonlijke weg, niet altijd makkelijk, maar wel de moeite waard. Je moet er iets voor doen, met vertrouwen in jezelf en lief zijn voor jezelf boek je de beste resultaten. Het weten waarom je dingen doet en daar concreet mee aan de slag gaan is cruciaal. Doe het in kleine stappen, anders houd je het nooit vol!

En het gaat echt verder dan alleen naar je voeding kijken. Dus, houd het klein, en het resultaat wordt groot!

 

 

#liefzijnvoorjezelf #coaching #jehoefthetnietalleentedoen #kleinestappen #persoonlijkegroei #voorwelkekwaliteitkiesjij #eenbeetjemeerzelfvertrouwen #ditkanjij #rustinjehoofdisookeenstap #jijbentdebaasoverjoulichaam #maakvriendenmetjebrein