De leider ben jij zelf

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 13:06

60% van je omgeving heeft invloed op hoe je leeft

 

Geloof het of niet, omgeving heeft meer invloed op je leven dan je denkt.

 

Denk maar eens aan:

  • Samen gezellig eten. Samen eet je bijvoorbeeld meer dan alleen.
  • Wanneer er een nieuw dieet op het werk wordt uitgeprobeerd zijn er altijd volgers. Vooral als er positieve resultaten uitkomen.
  • Als het niet lekker loopt in je gezin, zit je minder lekker in je vel.
  • Andersom werkt het ook, wanneer iedereen in het gezin lekker in z’n vel zit, gaat het uitstekend met jou! Je kan de hele wereld aan!
  • Als je samen met vriendinnen het weekend altijd in luit, onderuit op de bank en de filmavond al jaren een hit is. Het hoogte punt van die avond is het zelfgemaakte toetje en het drankje die één van je vriendinnen altijd mee neemt. Dan wil jij met je gezonde troep toch niet de spelbreker zijn? Daarnaast zien ze je al aankomen met een wandelingetje na het eten. Haha!
  • Wanneer je op je werk niet lekker op je plek zit en gezelligheid ver te zoeken is, zit je niet te wachten op veranderingen in je levensstijl en wil je je eigenlijk eerst beter voelen. Werk is voor de meeste mensen 1 van de hoogste prioriteit. Wanneer dat niet lekker gaat, werkt het NIET om de focus op andere dingen te richten.
  • Heb je met iemand mot of voel je je niet op je gemak op het werk, thuis, bij vrienden of op de sportclub, gaat de focus meestal een hele andere kant uit.
  • Is in de vriendenkring het motto ‘Beter te dik in mijn kist, dan een feestje gemist!’ als uitgangspunt? Waar begin je dan in hemelsnaam aan als jij ineens met een gezond idee aankomt? Zie je het voor je? Dat jij dan zegt dat je naar een gezonder leven wilt?
  • Wanneer je beste vriendin een stappenteller aanschaft en jou uitdaagt om samen iedere dag voorbij de 8000 stappen te komen. Geloof mij, het werkt enorm aanstekelijk.

 

Je ziet het, positief als negatief ben je beïnvloedbaar door je eigen omgeving.

 

Om de 5 jaar veranderen we eigenlijk allemaal. Niet in 1 keer, ook dat gaat geleidelijk en hebben we het niet eens in de gaten.
5 jaar geleden had je andere interesses of zijn de interesses die je toen had wat meer aangepast of wat bijgeschaafd.
5 jaar geleden zat je haar anders en droeg je andere make-up.

5 jaar geleden dacht je over iets heel anders dan nu.

5 jaar geleden was je misschien op een hele andere werkplek of woonde je in een ander huis.

5 jaar geleden liep je de marathon en nu ga je liever alle wandeltochten af.

5 jaar geleden had je nog geen kinderen en nu heb je 2 heerlijke koters rondrennen.
 

Wat kan er allemaal in 5 jaar gebeuren? Ga eens na…

 

Soms kom je tot een inzicht dat je er anders over bent gaan denken en dat bepaalde keuzes niet meer of minder goed bij je passen.
Soms heb je geen keuze en wordt er voor je bepaald om een andere afslag te moeten nemen.

 

Oke, niet iedereen staat open voor een nieuwe uitdaging of een andere weg. Veiligheid en het vaste ritueeltje is voor sommige goed genoeg.
Het wordt lastig om een taartje te weigeren op een verjaardag, terwijl de rest wel gewoon neemt. Niet iedereen is behulpzaam en begripvol.

Vaak wordt er gezegd:
‘doe niet zo ongezellig ~ je bent toch niet zo dik ~ begrijpen niet waar je je druk om maakt.

Haal de leider uit jezelf

 

Belangrijk is dat je duidelijk bent en vastbesloten.
Jij doet iets voor je gezondheid!
Je werkt aan jezelf en daar is niets mis mee.
Uit nieuwsgierigheid roepen sommige mensen maar wat.
Daarnaast zijn mensen meestal ook jaloers, vinden het jammer dat zij daar niet zijn opgekomen. Je staat natuurlijk al 2-0 voor en vooral als er resultaat te zien is.

Het is natuurlijk fijn wanneer je omgeving als familie, vrienden of collega’s je kunnen helpen.  Wanneer er steun is van wie dan ook, ga je 100% vooruit! Het wordt nog interessanter als je omgeving mee gaat doen. Al is het maar dat ze eigen stappen gaan zetten of mee gaan bewegen. Alle beetjes helpen en werkt enorm aanstekelijk!

Stop het niet weg en laat je horen!
Vraag hulp aan die mensen waarvan je weet dat ze je zullen steunen en er echt voor je willen zijn. De hulp kan positieve voordelen hebben:

  • Je krijgt meer begrip. Mensen passen zich aan jou eetpatroon aan.

 

Wanneer je een verandering in je levensstijl gaat maken of je wilt gaan afvallen, verzamel een (nieuw) netwerk om je heen. Meng je vooral met mensen die met hetzelfde bezig zijn als jij. Het voegt iets toe en je krijgt herkenning.
Het werkt als het dominoeffect.
Het werkt aanstekelijk en je merkt dat je motivatie een boost krijgt.
Ineens krijg je de smaak te pakken en gaat die zogenaamde knop om.

Ineens gaan dingen 10 keer, 100 keer, 1000 keer beter!!!

 

 

Misschien klinkt het te mooi om waar te zijn en ken je op dit moment niet de juiste mensen die hetzelfde doen. 

Ook hierin kleine stappen: je hebt nu al een recepten bibliotheek om op te slaan (zie: This is me traject). En heejj, je volgt MovEat. 
Geef het tijd, er zijn meer mensen van plan om veranderingen of aanpassingen in een levensstijl te maken. Soms ben je zelf de leider... 😉

Geloof erin ~ JIJ KAN HIERIN VERSCHIL MAKEN EN DE GRONDLEGGER ZIJN VAN EEN GEZONDE STIJL ~ JOU LEVENSSTIJL! ~