Wie is Jessica?

Mijn naam is Jessica Moritz-Hassell, getrouwd met een hele lieve man en moeder van een supergezellige dochter.
Als ik ons drietal zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat wij alledrie evenveel van het leven houden, uiteraard ieder op zijn eigen manier. We delen veel dezelfde interesses, maar zijn soms ook graag in onze eigen bubbel. 
In 2020 blies onze viervoeter Bruce nieuw leven in ons gezin. Een puppy opvoeden is sowieso een ding, maar het dagelijks meerdere keren naar buiten gaan om hem uit te laten zette mij vooral aan het denken. Als gezin zijn we inmiddels heel bewust bezig met zoveel mogelijk naar buiten te gaan en vooral in het weekend te ontspannen en flinke wandelingen te maken.


Kleine veranderingen werden bij ons thuis grootte voordelen

Tijdens mijn opleiding Gewichtsconsulente en de opleiding Kind en voeding kreeg ik meer kennis en inzicht over voeding, bewegen en hoe je dat kan omzetten naar een gezondere levensstijl. 
Natuurlijk deelde ik thuis de nieuwe inzichten die ik had opgedaan. Maar mijn intentie was juist niet om constant mijn gezin te corrigeren op wat zij aten, bewogen of wat ze beter moesten doen. In plaats daarvan voerde ik stukje bij beetje kleine aanpassingen door.
Het mooie is dat kleine ontwikkelingen juist niet zo opvallen en makkelijker aan te passen zijn, zodat iedereen er wel mee kan leven. Zo ook mijn gezin dat langzamerhand veranderde naar een gezin met een nieuwe (gezondere) levensstijl. 
Kleine veranderingen die wij als gezin hebben ingevoerd * Meer tijd gemaakt om te bewegen * suiker uit de koffie gehaald (geloof het of niet wij zijn echte koffie liefhebbers) * Bewuster naar etiketten gaan kijken * de 80/20 regel toe gepast * in jezelf geloven (ja, dit is echt bijna de grootste winst). 
Dit klinkt simpel he? Dat is het ook!!! 


We lusten nog steeds patat en pizza
Ik zal eerlijk zijn; deze stappen zijn natuurlijk niet in een keer gemaakt. We pakten eerst het één aan en dan het ander. En dat ging met vallen en opstaan. Ook was het niet zo dat we alle aanpassingen allemaal tegelijkertijd deden. Soms begon ik ermee en volgden mijn man en dochter. Het werkt namelijk aanstekelijk wanneer één iemand iets verandert en anderen zien dat dit blijkt te werken. Zo wordt het brein overtuigd en daardoor willen anderen ook een poging wagen en de uitdaging aangaan. 
Ik zou niet de waarheid vertellen als wij niet ook (nog steeds) zo nu en dan eens voor een patatje of pizza gaan.  
Maar wanneer er eenmaal een (zogenaamde) knop omgaat, wordt het echt steeds makkelijker om terug te gaan naar je nieuwe principes. Daarnaast is het brein slim genoeg om op een bepaald moment oude gewoontes aan de kant te schuiven en ruimte te maken voor nieuwe gewoontes. 
Het allerfijnste als moeder en partner is zien dat je gezinsleden door de kleine stappen (nog) beter in hun vel gingen zitten en te merken dat ieder op z'n manier zijn voordelen eruit haalde. Wauw wat een mooie ontwikkelingen! 
Eerlijk is eerlijk, je lekker voelen, energiek voelen en gelukkig in je vel zitten is waar velen naar op zoek zijn toch? 


Vroeger
Ik heb zo'n 20 jaar met kinderen op verschillende manieren, niveaus en doelgroepen gewerkt. Het varieerde van verschillende soorten kinderopvang tot aan (speciaal) onderwijs. 
De inspiratiebron om gewichtsconsulent te worden is daaruit ontstaan...
In de klas kon ik mij wel eens zorgen maken om kinderen en ouders die te kampen hadden met overgewicht. Door de jaren heen leek het steeds meer om mij heen te spelen. Ik had vooral te doen met kinderen die moe, futloos en vooral onzeker door het leven gingen. Opvallend was dat ouders en in dit geval vooral moeders ongelukkig, moe en onzeker achter zichzelf aan sjokten.


Inzichten krijgen en bewust worden
Ik vond dat ik daar wat mee moest doen.
Gezonde voeding (al die nieuwe theorieën) vond ik sowieso bijzonder interessant. Dit was voor mij een goede reden om het roer eens helemaal om te gooien en mijzelf om te scholen naar gewicht/bewegingsconsulent. 
Zelf dacht ik altijd wel dat ik gezond at. Ik bewoog voldoende (vond ik).
Ik danste veel, wandelde wel eens en als het mee zat (kuch) fietste ik naar mijn werk. En niet te vergeten; met mooi weer in het weekend ging ik met mijn gezin naar buiten. 
Zoals ik hierboven al benoemde, werd mij tijdens de opleidingen zo veel duidelijk over bepaalde (eet) gewoontes, verschillende levensstijlen en de verschillen tussen sporten en bewegen. 
Ik besloot om mij nog meer te verdiepen in voeding en bewegen. Ik wilde vooral weten waarom voeding zo'n invloed kan hebben op ons welzijn en waarom wij mensen zo vasthouden aan bepaalde patronen. Waarom bewegen we minder dan in de jaren 70/80? Waarom weten we het allemaal zo goed en doen we er niets mee?  

Ik kom van ver...
Alles leek voor mij op rolletjes te lopen... 
Ik had een superleuke baan vol vrijheid en ruimte om mij verder te ontwikkelen. Ik voelde mij verantwoordelijk voor het aansturen van een team en de taken daar omheen. 
En toen... kwam allereerst het coronavirus om de hoek kijken (wat voor velen al een worsteling was). Ook kreeg ik te maken met het moeten verwerken van het verlies van meerdere dierbaren in korte tijd, die te snel van deze aarde weggenomen zijn. Ik kreeg vage lichaamsklachten, die mij behoorlijk in de weg gingen staan.
Bij de huisarts kwamen burn-out klachten ter sprake. 
Ik vond het vergezocht wanneer mensen mij adviseerden om minder te gaan werken of er zelfs mee te gaan stoppen.
Heel mijn ziel en zaligheid zat in mijn werk en volgens mij ging dat juist wel oke. 
Naarmate er meer spiegels werden voorgehouden en mijn lichaam mij echt meer in de steek ging laten, begon het mij steeds duidelijker te worden. Na ongelooflijk lang nadenken, wikken en wegen besloot ik de bal die ik het hoogst wilde houden neer te gaan leggen. Ik heb mijn werk opgezegd en begon te luisteren naar mijn lichaam dat echt even voor een langere tijd op was. Moeheid, boosheid, huilen, pijntje hier pijntje daar; dat was het patroon dat zich steeds weer opnieuw herhaalde. 


Rust
En dan zit je ineens toch thuis en is RUST het belangrijkste advies van de huisarts.
Het is december en gevoelsmatig gaat alles in die maand 5 x zo hard! Hoe kan ik nou tot rust komen als zelfs de kerstboom optuigen mij te veel wordt? 
Oke, dingen gaan doen waar je vrolijk van wordt was het volgende advies. Hoe kan ik leuke dingen doen als een barrière van schuldgevoel, verdriet of boosheid mij steeds tegenhoudt? Iedereen om mij heen is aan het werk of naar school of whatever... 

Een golf aan emoties... Waar moest ik beginnen?


Een puppy

En dan is er ineens een puppy in ons leventje... Een hondje dat ervoor zorgde dat ik elke dag naar buiten ging en elke dag wandelde.
Bruce gaf mij inspiratie om letterlijk al wandelend naar een gezondere blijvende levensstijl te gaan. Met een hondje is het niet wachten op mooi weer of hopen dat je in het weekend mag gaan wandelen. Met een hondje is het een kwestie van GAAN!  Bruce gaf mij de kracht en inspiratie om mijn visie over hoe je gelukkiger in je vel komt te zitten verder te ontwikkelen en dat door te gaan geven!!


Wandelen, wandelen en wandelen gaf mij ruimte, rust, nieuwe inzichten, inspiratie en zin om verder te gaan! 
Ik merkte dat wandelen mij een enorme boost gaf en nog steeds geeft. Het lijkt een soort gezonde verslaving waar je zelfs meer de neiging krijgt om nog gezonder te gaan leven. Door mijn nieuwe wandelgedrag nam ik mijn brein stap voor stap mee naar de gezondere toer. Ik hoefde er niet veel voor te doen, sterker ik hoefde er geen moeite voor te doen, alles ging ineens vanzelf. 
De vele wandelingen en mijn MapMyWalk app stimuleerden mij om iedere dag een stukje te wandelen.
Ik heb nooit begrepen dat wandelen zo veel voordelen als rust, nieuwe energie en zelfs afvallen konden hebben. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar beamen dat deze voordelen bijna magische krachten hebben. 
Met of zonder hond... Ik kreeg zoveel energie en voelde mij steeds gezonder worden.
Daarnaast werden de vage klachten (rugpijn, vermoeidheid, darmklachten en het opgejaagde in mijn hoofd) minder, draaglijker of gingen zelfs helemaal weg. 
Wanneer ik merkte dat ik eigenlijk weer aan het opkrabbelen was, kwam mijn zin om MovEat compleet te gaan maken. 


MovEat zat in mijn achterhoofd
Vijf jaar geleden startte ik (voorzichtig) met mijn klein maar fijn praktijkje MovEat. Wat heerlijk om mensen te helpen naar een gezond gewicht.  
Het geven van voedings- en bewegingsadviezen gaf mij voldoening en gaf mij energie. Ik had immers 2 diploma's (gewichtsconsulente voor volwassenen en kinderen) dus hup ik ging aan de slag. Het plan was om het te combineren met mijn vaste baan. 
Toch had ik steeds het gevoel dat ik wat aan MovEat miste...
Ik moest daar over nadenken en besloot mij meer te richten op mijn vaste baan, waardoor MovEat meer aan de zijlijn kwam te staan. 
MovEat bleef hoe dan ook door mijn hoofd spelen en dankzij de Coronaperiode is de liefde voor MovEat opnieuw met nieuwe inspiratie gaan groeien. 

Ik als coach besluit mee te gaan wandelen!
Een nieuwe ontwikkeling gaf mij een nieuw inzicht om Eten - Wandelen - Mindset - en de Omgeving samen te combineren! 

Laat ik zeggen dat ik de teugels weer voorzichtig heb opgepakt. Ik heb mij meer verdiept in (het nut van) wandelen in mij verder gespecialiseerd in het Fit wandelen. 
Na het afronden van een Fitwalk cursus wordt het tijd om het plaatje compleet te maken. 

 

Iedere vezel in mijn lijf zegt dat ik dit moet doen.
Met heel veel zin en enthousiasme hoop ik heel veel mensen naar een gelukkiger eigen blijvende levensstijl te coachen.
Uit ervaring kan ik zeggen dat de waarde van goed in je vel zitten onbeschrijfelijk is.
Gun het jezelf en ervaar... 

 

                    Copyright (C) 2021 MovEat gewicht/bewegingsconsulente - Kvk 68761171